ANDREU BARTOLOMÉ: “SI ELS GOVERNANTS NO ESTAN PREPARATS, ELS CIUTADANS ACONSEGUIREM LA INDEPENDÈNCIA”

Pau Marcos, Aida Pujadas, Joan Torras i Aida Tudó 

Andreu Bartolomé és restaurador i un dels impulsors de Diem Prou (www.diemprou.cat), una plataforma que promou la insubmissió fiscal. Aquesta iniciativa, que va començar juntament amb la seva dona Maria Casademunt, proposa deixar de pagar impostos a Espanya per fer-ho directament a l’Agència Tributària de Catalunya.

– Quan sorgeix la iniciativa “Diem prou” per la insubmissió fiscal?

Va sorgir el novembre de l’any passat un dia qualsevol. Podria haver estat una setmana abans o una setmana després. És allò que et vas atipant fins que no saps ben bé per què, decideixes que ja n’hi ha prou.  Un dels motius principals que ens va portar a prendre aquesta decisió va ser la retallada de l’Estatut. Aquí vam aprovar un Estatut democràticament el 2006, votat pel Parlament i després pel poble i això, segons les lleis internacionals, és intocable. Va afectar clarament la societat catalana, la seva educació, benestar social i empresarial. I va arribar el moment que vam dir prou. Ja que ningú s’hi posa, ho haurem de fer nosaltres, vam pensar. Havíem de plantar-nos i fer alguna cosa que no molestés a ningú més que els que realment ens estan fent la punyeta a nosaltres: els governants, tan els d’aquí com els d’allà. I el mètode que vam considerar que podria ser més eficaç va ser la insubmissió fiscal amb l’IVA, perquè com a empresa és molt fàcil de gestionar.

– Com funciona la insubmissió fiscal?

Nosaltres aquest primer trimestre hem trobat un sistema que ho podria pogut fer tothom sense pràcticament risc. El que hem fet és ingressar els diners a l’Agència Tributaria Catalana. L’Agència Tributària té uns models d’ingrés d’efectiu en els quals hem posat com a concepte ‘primer trimestre d’IVA’ i aleshores hem omplert el formulari que omplíem sempre per la Hisenda espanyola, però domiciliat a l’Agència Tributària Catalana. És a dir, els hem dit que nosaltres complim com a ciutadans, però complim allà on hem quedat amb el nostre Parlament que hem de complir. Aleshores vam anar a l’Agència Tributària Catalana i aquesta ens va acceptar tota la documentació que vam presentar amb la qual cosa nosaltres ara  realment, per dir-ho d’alguna manera, estem protegits. Tenim un segell d’una administració espanyola, perquè per desgracia Catalunya encara és Espanya, que diu que nosaltres hem complert i que ens ha acceptat el pagament. Per tant ara és un problema entre administracions, que s’hauran de posar d’acord.

“Un dels motius principals que ens va portar a prendre aquesta decisió va ser la retallada de l’Estatut”

– Un cop veu decidir que serieu insubmisos fiscals amb l’IVA, vau tenir algun tipus d’assessorament legal?

A la legalitat no li donem massa importància, perquè per a nosaltres la nostra legalitat és el que vam decidir els catalans amb el nostre Parlament i, per tant, nosaltres ens basem en això. Per Espanya segur que serà il·legal. El que hem intentat és que no ens puguin aturar a la primera, que puguem allargar-ho una mica per a poder donar a conèixer el que fem. Perquè a mesura que la gent va coneixent el que fem i ens va donant recolzament ens anem fent més forts i és més difícil destruir-nos. Si només ho haguéssim dut a terme la Maria i jo això ja s’hauria acabat però ara, entre una cosa i l’altra, tenim mobilitzades unes 300.000 persones. Ara ja és una qüestió política, ja no és una qüestió fiscal, i les qüestions polítiques es tracten políticament.

– Ara és la Generalitat qui ha de decidir si aquests diners els ingressa a l’Agència Tributària espanyola. Sabeu si ja han pres alguna decisió?

Sabem que estan molt perduts. Els polítics d’avui en dia no estan preparats per aquestes coses. Que uns quants ens reunim davant de la Generalitat i ens posem a cridar els hi va bé, perquè fins i tot poden manipular la informació i quedar bé. Accions com la insubmissió fiscal els obliguen, primer, a donar una resposta i, segon, tenen una continuïtat. Potser aquest trimestre aconseguiran d’una manera o una altra solucionar-ho, però d’aquí tres mesos ho tornarem a fer. Nosaltres ho tenim molt clar i no ens farem enrere. En el moment en que algú està disposat a deixar-hi el patrimoni o que el tanquin a la presó, no es fa enrere. I que s’emprenguin mesures legals o tanquin a algú a la presó per aquest motiu, seria molt greu.

“Sabem que a la Generalitat estan molt perduts amb la nostra iniciativa”

– L’impost que heu ingressat a l’Agència Tributària de Catalunya és l’IVA. El problema més gran és ingressar la Seguretat Social?

En principi no ha de ser un problema, nomes cal començar a gestionar nosaltres els nostres impostos. Només cal agafar un parell d’informàtics i que preparin un programa de gestió. És un problema d’informàtica, i si això ens ha de frenar, no anem bé. El principal problema que tenim és de valentia política, hi ha d’haver un enfrontament que a ningú li agrada.

Andreu Bartolomé i Maria Casademunt. Font: e-notíces

Com veus l’evolució i l’acollida general de la vostra iniciativa?

Estem molt contents per la reacció de la gent, veiem que tenim un país preparat. Teníem por que no hi hagués una resposta, però la reacció de la gent ha estat a l’inrevés. Ha estat una reacció molt positiva i amb moltes ganes de fer les coses ben fetes.

Per part del govern la resposta ha estat totalment contrària. És com si estiguéssim a l’edat mitjana en un camp de batalla. Hi ha un exèrcit a un cantó que està avançant i atacant i a l’altre costat hi ha un altre exèrcit amb tots els guerrers a punt, però sense un capità preparat, no porta el cavall ni la bandera. Ens hem adonat que el Govern no reacciona, així que hem decidit fer-nos amb el cavall i la bandera. Fins ara hem vist que els partits polítics estan desacreditats per part de la societat, perquè la societat hi ha perdut la confiança. És un sistema democràtic que està obsolet, que ja no serveix. Hem de respondre a l’atac que patim.

“Si els nostres governants no estan preparats per portar la iniciativa de la independència, ja ho farem els ciutadans”

– Com heu aconseguit tenir aquest ressò?

Crec que per la fermesa de la decisió, ja que els mitjans més aviat ens han fet boicot. Crec que tant els periodistes com la societat en general han perdut els valors i s’haurien de recuperar no només a Catalunya, sinó a nivell mundial.  La gent ha de tornar a actuar seguint els seus principis. És el que et fa tirar endavant. El desànim que hi ha no és per una crisi econòmica, és per una crisi de valors. Ara cal esperar a veure com reaccionarà el govern però la nostra base és simple: hem pres una decisió molt ferma, hem estat els primers que hem fet alguna cosa més que xerrar, i la gent se n’ha adonat. Ara estem en un punt que si no actuem, podem baixar en picat. Espanya ha vist que als catalans si ens ho fan per força ens revelem, tenim aquest orgull i sempre ens n’hem sortit. Però quan ho fan així democràticament, el català no reacciona. Respectem les decisions que pren el govern. Ens intenten desnaturalitzar, que és el que ha passat a València i a les illes, i és el que ens passarà aquí si no ens plantem.

– Com és el tipus de gent s’interessa per la vostra activitat?

La mitjana d’edat és elevada, jo crec que el jovent té una altra manera d’implicar-se. Al jovent no el convidis a reunions. No volen coses de fireta, sinó que diuen “quan siguem independents ja sortiré al carrer”. Pensen que molt parlar molt parlar però, què més? Qui fa alguna cosa realment? Hi ha un moment en que es diu: passem de la reivindicació a l’acció, i aquí és on es sumarà jovent, i jubilats, que també seran un punt important. A més, la joventut es mou per xarxes, no li cal anar a les conferències. Ara, el dia que convingui fer el pas endavant, jo estic segur que el jovent hi serà.

– Heu parlat amb algun representant polític?

Hem parlat amb tots excepte el PP i Ciutadans que no s’han posat en contacte amb nosaltres, no sabem ben bé perquè (riu). Deu ser que no congreguen massa amb la línia que portem. Amb la resta de partits sí que hi hem parlat, han estat ells els que han vingut a parlar amb nosaltres i nosaltres els hem escoltat. Però, fins ara, sempre hem tingut molt clar que és un moviment ciutadà. El que hem volgut és aprofitar aquesta força dels ciutadans, però els ciutadans segueixen el que els diuen les institucions. En el moment que des de les institucions es digui que els impostos de les 600.000 empreses catalanes cal ingressar-los a Catalunya, 600.000 pagaran aquí.

-A banda del moviment per la insubmisió fiscal, han sorgit altres iniciatives ciutadanes com l’Assemblea Nacional Catalana o Municipis per la Independència. Què en pensa?

Tot el que sigui remoure el país és positiu. Tot i això, crec que no tindran temps de dur a terme el pla que volen fer, perquè el país està en un moment que necessita acció ja. Jo soc el mateix que fa quatre anys, però per què he fet aquesta transició? Perquè el país està en un punt que cal plantar-se. Ara s’han fet bons de la Generalitat per pagar els interessos dels emesos abans, la Generalitat s’ha de vendre patrimoni per pagar sous i, a sobre, recapta tot l’IRPF dels seus treballadors i el paga a Madrid, quan Madrid té un deute d’aquest any mateix. I això el sentit comú popular no ho accepta. Estem vivint una contradicció brutal, només per causa de la feblesa dels governants. Cal crear un grup valent que actuï si tot segueix igual, que es presenti a les eleccions per donat una alternativa i treballi pel país.

– Es necessitaria un líder per aquest grup “valent”? Es necessita un front comú al parlament i no la multitud de partits independentistes que hi ha avui?

Des de “Diem Prou” ens vam negar a fer una altra associació, perquè en tenim masses. Cada nova associació suposa una divisió. Nosaltres només proposem un crit, una iniciativa. Hi ha gent que ha pagat els impostos a Catalunya enviant una carta al president de la Generalitat i no ens han dit res, ho han fet per iniciativa pròpia i ens n’hem assabentat després. Crear un altre partit seria una nova divisió, i a més creiem que els partits estan obsolets. El que s’ha de fer és una candidatura, perquè un partit és una maquinària massa feixuga. Cal una candidatura com quan se celebren eleccions a qualsevol entitat del país. A més, no calen líders. Cal un grup de gent de màxima confiança, divers, però de gent competent, que hagi demostrat el que val. I, a més, sense excloure a ningú. Cal donar veu al poble, i això no és donar diners a les entitats, és deixar que les entitats tinguin veu al Parlament. Això és el futur a Catalunya.

– El futur de l’independentisme, és més a curt termini que a llarg termini?

I tant. Jo crec que la gent no sap com de ràpid s’haurà d’actuar, i ho dic des del que jo veig. Hi ha entitats que ràpidament ens han donat suport i veuen clarament quin és el camí, però n’hi ha d’altres que no ho veuen tant clar com nosaltres. No obliguem ningú a estar amb nosaltres, però creiem que no es va al ritme que s’ha d’anar. Tenim aquesta sensació que ens diu que cal estar preparats, perquè serà més ràpid del que diu, per exemple, l’Assemblea Nacional. Els moviments socials no han complert mai un patró. Ningú s’hauria cregut que cauria el mur de Berlin dues setmanes abans, i va caure per una guspira, uns condicionants molt forts van fer que la gent s’encengués. I aquí la guspira pot ser una cosa com la dels peatges, o el fet que ara no paguem l’IRPF a Espanya. Ara som en aquest punt i el que hem de fer és estar preparats per reaccionar. I si ho estem tots, serà més fàcil del que ens esperem.

– Quin missatge dirigiria als petits empresaris?

Jo diria als petits empresaris que estem perdent el país. Que no es plantegin el poder rebre una multa, que és el que ens estem jugant de moment. Penso que els nostres avis s’hi van jugar la vida per deixar-nos el país viu i nosaltres, de moment, estem jugant-nos una multa. Si no som capaços de jugar-nos això, de jugar-nos-hi un puny, tenim un problema, perquè d’aquesta manera no aconseguirem avançar com a país, tinguem-ho clar.

“Els nostres avis es van jugar la vida per deixar-nos el país viu, i ara nosaltres, de moment, estem jugant-nos una multa”

El que sí que diria, no només a les empreses, es que el gran canvi el farem els ciutadans. I en el moment que hi hagi eleccions anticipades, hem de ser valents i apostar per un canvi fort. Serà el moment en que tots haurem de ser decidits i aguantar. Tinc la confiança que hi hagi govern d’unitat, i si els partits polítics realment pensen en el país, serà el moment que ho demostrin. Si pensen en ells, no voldran sumar-s’hi. I això ho hauran de valorar els ciutadans. Estem en un moment en què pot passar de tot.

Pots seguir l’activitat de Diem Prou! a la seva compta de Twitter o de Facebook

Notícia relacionada (ARA)

Notícia relacionada (Vilaweb)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: